Luikse ballen (Boulets à la Liégeoise)

Recept Afdrukken
Luikse ballen (Boulets à la Liégeoise)
Luikse ballen
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Gehakt
Saus
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Gehakt
Saus
Luikse ballen
Instructies
Gehakt
  1. Week het brood in de melk, het brood moet net onder staan. Bak de fijn gesneden ui kort aan in een flinke klont boter (niet bruin laten worden). Voeg de gebakken ui bij het geweekte brood en roer door. Voeg ook de peterselie toe.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Meng het gehakt met het broodmengsel. Voeg het ei toe en meng goed. Draai er nu gehaktballen van (140 - 150 gram per stuk). Niet te stevig aandrukken, maar mooi los draaien. Je krijgt dan een mooi korrelige structuur.
  4. Verwarm wat boter en olijfolie (50-50%) in een braadpan. Bak de gehaktballen mooi aan, zodat ze een korstje krijgen. Zet ze daarna in een ovenschaal. Zet de schaal 20 minuten in de oven.
Saus
  1. Gebruik de pan waarin je de gehaktballen hebt aangebakken. De korstjes zorgen voor de lekkere smaak van de saus. Voeg een klontje boter toe en de fijn gesneden uien. Laat de uien bakken. Voeg de bruine basterdsuiker toe en laat dit mooi bakken totdat er een soort van stroopachtige saus ontstaat.
  2. Zodra de bruine suiker een soort van karamel wordt, blus de saus dan met de azijn. Voeg het flesje bruin bier toe. Voeg ook wat water toe (ca. 150 ml). Verkruimel een halve bouillontablet in de saus. Voeg de jeneverbessen, de kruidnagels, een beetje marjolein en wat tijm toe. Laat de saus tot de helft inkoken (zonder deksel op de pan).
  3. Vis de jeneverbessen eruit en pureer met de staafmixer.
  4. Voeg nu 2 flinke eetlepels stroop toe en roer door. Voeg als laatste nog een handvol rozijnen toe.
  5. Haal de gehaktballen uit de oven. Voeg de vrijgekomen saus bij de andere saus in de pan. Roer goed door en giet dan alles bij de gehaktballen in de ovenschaal.
  6. Serveer de gehaktballen met stoemp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *