Hazelnoot roomijs

Hazelnoot roomijs
Recept Afdrukken
Hazelnoot roomijs
Hazelnoot roomijs
Prep Tijd 1,5 uur
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 dag
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 1,5 uur
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 dag
Porties
personen
Ingrediënten
Hazelnoot roomijs
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Rooster de hazelnoten ongeveer 6 minuten op een bakplaat. Verwijder de velletjes.
  3. Maal de warme hazelnoten dan tot een gladde pasta in de keukenmachine.
  4. Giet de pasta in een pan. Voeg er de slagroom bij. Voeg ook de melk en de suiker toe. Verwarm het geheel.
  5. Voeg de vanillezaadjes en het stokje toe.
  6. Scheid zoveel eieren, zodat je het gewenste aantal gram eidooiers hebt.
  7. Meng het warme roommengsel langzaam bij de eieren. Roer goed! Giet het mengsel dan terug in de pan. Gaar het geheel al roerend dat het nèt niet kookt. Zeef het mengsel in een kom. Bedek het met plastic folie. Zet het geheel 1 nacht in de koelkast.
  8. Rasp de halve citroen en doe de zeste bij het mengsel. Roer er ook de Amaretto door.
  9. Meng goed door. Het mengsel is vrij stevig (dikke yoghurt). Proef of er nog eventueel zeste bij moet.
  10. Vul de ijsmachine en draai het ijs in ongeveer 30 minuten. Laat het daarna nog 2 uurtjes opstijven in de diepvries. Nu kun je het ijs serveren.

IJskoffie

IJskoffie
Recept Afdrukken
IJskoffie
IJskoffie
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 1 minuut
Passieve Tijd 2 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 1 minuut
Passieve Tijd 2 uur
Porties
personen
Ingrediënten
IJskoffie
Instructies
  1. Maak 370 ml sterke koffie m.b.v. de oploskoffie.
  2. Roer in een pan 70 gram suiker en de vanillesuiker goed door 125 ml water. Breng dit aan de kook en laat 1 minuut borrelend koken. Voeg 350 ml sterke koffie toe en roer door.
  3. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Giet het mengsel in een platte metalen schaal. Zet die minstens 2 uur in de diepvries. Roer ondertussen om de 30 minuten eens krachtig met een vork door het mengsel, zodat er geen grote ijskristallen ontstaan. Roer alles op het einde nogmaals krachtig om.
  5. Klop de slagroom half stijf met de resterende suiker en de sterke koffie.
  6. Schep de granité in een glas. Maak de ijskoffie compleet met een dot koffieroom er bovenop.

Rabarber appel kruimeltaartje

Rabarber appel kruimeltaart
Recept Afdrukken
Rabarber appel kruimeltaartje
Rabarber appel kruimeltaart
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 1 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Extra
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 1 uur
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Extra
Rabarber appel kruimeltaart
Instructies
Vulling
  1. Maak rabarbercompote. Voeg een klein beetje suiker en wat water toe.
  2. Weeg ongeveer 200 gram af en laat dit uitlekken en afkoelen in een zeef. Je moet ongeveer 100 gram uitgelekte rabarbercompote overhouden voor de vulling van de taart.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
Deeg
  1. Doe het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker, koude boter (blokjes), het snufje zout en het ei in een keukenmachine en draai dit tot kruimels.
  2. Neem hier 120 gram vanaf en zet dit koud weg. Dit is voor de bovenkant.
  3. Doe de rest van de kruimels in een beslagkom en kneed dit tot een samenhangend deeg. Bekleed hiermee de vorm.
Vulling
  1. Vermeng de licht bruine basterdsuiker met de custard en strooi hiervan ongeveer een derde van op de bodem. Verdeel de rabarber er over en bestrooi deze weer met een derde van het suikermengsel. Verdeel de appelblokjes erover en bestrooi met het overige suikermengsel.
  2. Bestrooi met de koude kruimels.
  3. Zet de vorm in de oven en bak deze in ongeveer 1 uur gaar en goudbruin.
  4. Verlaag na 3 kwartier de temperatuur naar 150 °C.
  5. Laat de taart tenminste een uur in de vorm afkoelen.

Geometrische rabarbertaart

Recept Afdrukken
Geometrische rabarbertaart
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 50 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Topping
Extra
Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 50 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Deeg
Vulling
Topping
Extra
Instructies
Deeg
  1. Meng voor het deeg de boter met de suiker in een standmixer tot een crème. Voeg het ei toe en meng even door. Meng daarna met een deeghaak de bloem en een snuifje zout erdoor. Stort alles op het werkblad als het een beetje samenhang krijgt en kneed alles nog even door met de hand. Pak in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koeling.
  2. Maak het deeg wat soepeler door het deeg wat te kneden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van iets minder dan 0,5 cm dik. Keer af en toe en bestuif als het nodig is met meer bloem.
  3. Bestuif de ingevette vorm met bloem en schud overtollige bloem eruit. Bekleed de vorm met het deeg en snijd overhangend deeg weg.
Vulling
  1. Maal voor de vulling het amandelmeel, samen met de boter en de suiker in een blender. Meng alles tot het een soort spijs wordt. Voeg de bloem toe en daarna stuk voor stuk al draaiend de eieren. Verdeel deze crème over de taartbodem.
Topping
  1. Was de rabarber. Verwijder de grofste draden, schillen is niet nodig. Snijd de rabarber nu in gelijkmatige stukjes. Bedek hiermee de crème op de taartbodem. Leg de rabarber in een mooi geometrisch patroon.
  2. Bestrooi met suiker en bak de taart 50 minuten in een oven van 180 °C. Controleer tussendoor of het niet te hard gaat (zet desnoods de temperatuur wat lager). Laat de taart afkoelen op een rooster.

Lasagne met witloof en ham in kaassaus

Recept Afdrukken
Lasagne met witloof en ham in kaassaus
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwijder de harde kern uit het witloof en snij in reepjes.
  2. Rits de tijm van de takjes.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Verhit de olijfolie in een kookpot. Voeg de witloof reepjes toe en stoof 4 à 5 minuten. Kruid met peper, zout en de nootmuskaat.
  5. Voeg 75 ml water toe, de hamreepjes, de mascarpone en 3/4 van de kaas. Laat de saus nog 2 minuten opwarmen, zodat de kaas smelt.
  6. Doe een laag saus in een ovenschaal en schik er een laagje lasagne vellen naast elkaar op. Wissel af tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laagje saus. Verdeel er ten slotte de rest van de kaas over, samen met de tijm en de fijngehakte walnoten.
  7. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Werk voor het serveren eventueel af met wat tijm.