Financiers

Financiers
Recept Afdrukken
Financiers
Financiers
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 24 uur
Porties
stuks
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 24 uur
Porties
stuks
Financiers
Instructies
Beurre noisette (hazelnoot boter)
  1. Voeg in een kleine sauspan op middelhoog vuur alle boter toe en wacht tot het volledig is gesmolten. Eenmaal gesmolten, zet het vuur iets lager en begin zachtjes te kloppen tot de boter een bruine hazelnootkleur begint te krijgen (beurre noisette). Als deze bruin is, meteen de warmte uitzetten.
  2. Filter nu de boter door een zeef in een bakje en laat enkele minuten afkoelen.
Financierbeslag
  1. Zeef alle droge stoffen.
  2. Voeg in een grote kom eerst de bloem toe, gevolgd door de poedersuiker en vervolgens het amandelmeel.
  3. Zodra alle droge stoffen erin zitten, meng je ze goed met een houten lepel. Maak een putje in het midden en giet hierin de eiwitten. Meng het eiwit langzaam met de andere ingrediënten met een cirkelvormige beweging. Als het eiwit bijna allemaal is opgenomen, begin je de boter beetje bij beetje toe te voegen. Doe dit in 3 keer. Als je nog wat bruine aanslag in de kom hebt zitten, kun je een deel hiervan bij het beslag doen.
  4. Zodra het beslag klaar is, bedek je het met plasticfolie. Zorg dat de plastic folie de bovenkant van het beslag raakt, zodat het niet uitdroogt.
  5. Laat het beslag minstens 1 uur rusten in de koelkast. Laat het liever nog een nacht rusten in de koelkast, zodat de smaken goed in kunnen trekken. Het beslag zal dan wel wat steviger worden.
Afwerking
  1. Haal het beslag, na het rusten, uit de koelkast. Bestrijk de binnenkant van de muffinvorm met boter, voordat je een eetlepel beslag in elk van de holtes doet.
  2. Zodra het beslag erin zit, kun je een ​​topping naar keuze toevoegen: stukjes peer, aardbeien, frambozen, amandelschilfers, perzik, abrikoos of helemaal geen topping. Voeg voor de topping slechts één stuks fruit toe per financier.
Afbakken
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Bak de financiers in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 5 minuten, zet dan de temperatuur op 180 °C en bak nog 10 minuten. Als de financiers er na die tijd niet uitziet alsof ze er klaar voor zijn, laat ze dan nog een paar minuten bakken. Om te weten of de financiers gaar zijn, steekt u er een klein puntig mes in en als het lemmet van het mes er nat uitkomt maar er geen rauw beslag op het mes blijft plakken, zijn de financiers goed gebakken.
Serveren
  1. Als de financiers goed gebakken zijn, haal ze dan uit de oven en wacht een paar minuten voordat je ze uit de vorm haalt. Eenmaal uit de vorm, laat de financiers afkoelen op een rooster. Het is gebruikelijk om wat poedersuiker over de financiers te strooien, voordat u ze laat afkoelen, maar dit is optioneel. Als ze eenmaal zijn afgekoeld, kun je de financiers serveren.
Tip
  1. Bewaar de financiers op kamertemperatuur, afgedekt met een theedoek of in een gesloten koekentrommel. De volgende dag smaken ze nog beter.

Appelfleurtje met abrikoos en spijsroom

Appelfleurtje
Recept Afdrukken
Appelfleurtje met abrikoos en spijsroom
Appelfleurtje
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Sloffendeeg
Amandelspijs
Spijsroom
Vulling
Extra
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Sloffendeeg
Amandelspijs
Spijsroom
Vulling
Extra
Appelfleurtje
Instructies
Deeg
  1. Meng de boter met de basterdsuiker en de eidooier. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit samen met het zout en de citroenrasp toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een springvorm in met boter.
  3. Rol het deeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en snijd een plak uit die iets groter is dan de springvorm (ongeveer 28 cm doorsnede). Leg de plak in de springvorm. Duw het deeg wat omhoog tegen de rand van de springvorm, zodat er een opstaande rand ontstaat. Zorg ervoor dat het deeg niet tot aan de bovenrand komt, het gaat nog rijzen in de oven!
Spijsroom
  1. Roer beetje bij beetje de banketbakkersroom door de amandelspijs.
Vulling
  1. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels en abrikozen in fijne blokjes en meng de suiker en de kaneel erdoor. De hoeveelheid suiker voor bij het appelmengsel is een indicatie. Je kunt de hoeveelheid aanpassen naar eigen smaak.
Afwerking
  1. Verdeel met een lepel de spijsroom over de bodem. Zorg dat je ongeveer 1,5 cm bij de rand vandaan blijft. Verdeel dan het appelmengsel over de bodem. Zorg ervoor dat er een flinke hoeveelheid van het appelmengsel op de bodem ligt, want de appels en abrikozen zullen tijdens het bakken behoorlijk slinken. Bak de appeltaart in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart volledig afkoelen en verwijder daarna de rand van de springvorm.
Garnering
  1. Verhit een paar eetlepels abrikozenjam met wat water en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee (niet de deegrand). Bestuif de rand met wat poedersuiker door middel van een zeef.
  2. Bewaar de taart op een koele plek buiten de koelkast in een taartdoos.

Gehaktbrood met Luikse saus

Gehaktbrood
Gehaktbrood
Lepel regelmatig de vrijgekomen jus over het gehaktbrood
Recept Afdrukken
Gehaktbrood met Luikse saus
Gehaktbrood
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Saus
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Saus
Gehaktbrood
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snij de ui fijn en meng deze goed door het gehakt. Meng er ook de panko door. Maak van het gehakt een mooi broodje en leg dit in een ingevette ovenschaal. Maak de bovenkant van het broodje vochtig met je handen. Leg er een paar blokjes boter op.
  3. Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven. Lepel er regelmatig de vrijgekomen jus over. Haal de schaal uit de oven en dek het vlees af met aluminium folie. Laat zo een kwartiertje staan.
  4. Leg het vlees op een schaal. Giet wat kokend water in de ovenschaal en roer de aanbaksels los. Voeg deze bij de saus.
Saus
  1. Als het vlees de oven in gaat, begin je met het maken van de saus.
  2. Breng het water aan de kook en los hierin 3/4 van het bouillonblokje op. Voeg de appelstroop toe. Laat de saus eventjes koken. Voeg de krenten en rozijnen toe. Voeg dan 200 ml van het bier erbij en kook de saus, tot ongeveer de helft, in. Bindt de saus eventueel nog met wat maizena.
  3. Lekker met aardappelpuree en gebakken witlof.

Brabantse worstenbroodjes

Brabants worstenbroodje


Recept Afdrukken


Brabantse worstenbroodjes

Brabants worstenbroodje

Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur

Porties
stuks


Ingrediënten
Deeg

Extra
  • 1 los geklopt ei om de worstenbroodjes mee te bestrijken voordat ze de oven in gaan

Prep Tijd 1 uur
Kook Tijd 15 minuten
Passieve Tijd 1 uur

Porties
stuks


Ingrediënten
Deeg

Extra
  • 1 los geklopt ei om de worstenbroodjes mee te bestrijken voordat ze de oven in gaan

Brabants worstenbroodje


Instructies
  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg op je werkblad. Het deeg moet je nu ongeveer 8 minuten met de hand goed kneden. Het moet een mooi elastisch deeg worden, dat niet meer aan je werkblad plakt.

  2. Weeg 20 stukjes van 43 gram af en bol ze meteen op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de bolletjes 30 minuten rusten op kamertemperatuur of 10 minuten rijzen in een rijs-oven op 40 °C.

  3. Meng voor de gehaktstaafjes alle ingrediënten en weeg porties van 33 gram af. Vorm hiervan worstjes.

  4. Rol met je hand de bolletjes deeg tot ovale plakjes uit. Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes en zorg dat de naad goed dicht zit. Rol ze nu een paar maal heen en weer, zodat ze wat langer worden. Leg ze dan met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat (je hebt 2 bakplaten nodig, want je kunt er 10 kwijt per bakplaat). Bestrijk ze met los geklopt ei, waaraan een beetje zout is toegevoegd. Laat ze 60 minuten rijzen op kamertemperatuur of rijzen in een rijs-oven.

  5. Verwarm de oven voor op 225 °C.

  6. Bestrijk de worstenbroodjes nogmaals met het los geklopt ei en bak ze 10 tot 14 minuten, totdat ze mooi goud bruin zijn.

Torta della nonna

Recept Afdrukken
Torta della nonna
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Zanddeeg
Custard
Afwerking
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Zanddeeg
Custard
Afwerking
Instructies
Zanddeeg
  1. Begin met het maken van het deeg. Snij de koude boter in kleine blokjes en doe deze met de bloem in een keukenmachine. Puls een aantal keren, zodat de bloem en de boter gemengd worden tot een egaal geheel. Breng het mengsel over naar het werkblad en maak een kuiltje in het midden. Doe hier de suiker, het snuifje zout, de zeste en het ei in. Kneed nu alles tot een mooi deeg. Kneed niet te lang. Maak een plak van het deeg en wikkel het in plastic folie. Leg het deeg minstens 30 minuten in de koelkast, zodat de boter weer hard kan worden.
Custard
  1. Maak nu de custard. Giet de melk in een pan en laat even koken. Zet de pan nu van het vuur. Schil een halve citroen met een dunschiller en zorg ervoor dat je het bittere witte deel niet meeneemt. Voeg de schil toe aan de warme melk en laat deze even trekken.
  2. Doe de eieren en de eidooier in een mix kom en voeg de suiker in gedeeltes toe. Klop alles goed los met een klopper, zodat de suiker mooi oplost. Voeg dan de gezeefde bloem en de maizena toe. Roer ook dit weer goed door, maar nu met een spatel.
  3. Verwijder de citroenschil uit de melk. Voeg voorzichtig een beetje melk toe aan het eiermengsel. Roer meteen goed. Giet dan alles terug in de pan en breng het geheel langzaam aan de kook. Laat dit ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. De custard wordt nu mooi dik. Giet de custard in een platte schaal en dek de custard af met plastic, om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en werk het eventjes door met je handen. Verdeel het in 2 stukken. Rol één deel uit tot een ronde lap van ongeveer 25 cm. Het beste kun je dit doen tussen 2 vellen bakpapier of tussen de plastic folie.
  5. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  6. Vet nu de taartvorm in en bestuif deze met wat bloem. Drapeer het deeg in de vorm en druk het deeg goed aan tegen de randen. Niet aan het deeg trekken! Verwijder het overtollige deeg m.b.v. een deegroller en bewaar dit deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  7. Roer de custard nog een keer door en schep deze dan in de vorm.
  8. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 22 cm. Leg deze lap m.b.v. de deegroller op de taart. Druk met je vingers de lap goed aan op de rand van de taart. Verwijder het overtollige deeg. Prik met een vork gaatjes in de bovenkant van de taart. Bestrooi de bovenkant met pijnboompitjes.
  9. De taart is nu klaar om gebakken te worden.
  10. Zet de taart 50 minuten op de onderste richel in de oven. Plaats na deze tijd de taart in het midden van de oven en verhoog de temperatuur naar 180 °C. Bak de taart nog 10 minuten. Als in deze 10 minuten de bovenkant van de taart te donker wordt, dek deze dan af met aluminiumfolie.
  11. Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen op een rooster.
  12. Bestrooi de taart met poedersuiker.
Notities

Tip

  1. Er blijft custard over, maar die kun je gebruiken voor een kleiner taartje als er ook nog deeg over blijft. Maar je kunt de custard ook goed invriezen.
  2. Het overgebleven deeg kun je gebruiken voor een kleiner taartje, maar je kunt het deeg ook goed invriezen.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=C-52TE98trQ